Čišćenje DPF filtera
  • 16. Mar 2023.

Čišćenje DPF filtera

Dizel motori su poznati po svojoj snazi i ekonomičnosti, ali takođe su poznati i po svojim emisijama koje mogu biti štetne za okoliš. Da bi se smanjile emisije, proizvođači vozila su uveli DPF (Diesel Particulate Filter) filtere, koji uklanjaju čestice iz izduvnih plinova.

Međutim, DPF filteri se s vremenom zagušuju česticama i zahtevaju redovno čišćenje kako bi ostali delotvorni. U ovom blogu ćemo se fokusirati na postupak čišćenja DPF filtera.

Pre svega, važno je napomenuti da DPF filteri mogu biti različiti zavisno od proizvođača i modela vozila. Zato, pre nego što krenete u čišćenje DPF filtera, trebate proveriti uputstva proizvođača vozila i/ili servisnog priručnika kako biste saznali koji je najbolji postupak čišćenja za vaše vozilo.

Jedan od najčešćih postupaka čišćenja DPF filtera je hemijsko čišćenje. Ovaj postupak se obično sastoji od ubrizgavanja hemikalija u DPF filter kako bi se razgradile čestice koje se nakupljaju unutar filtera. Ova hemikalija se obično ostavi u filteru nekoliko sati pre nego što se filter ispere vodom pod pritiskom kako bi se uklonile razgrađene čestice.

Drugi postupak čišćenja DPF filtera je takozvano "pečenje" filtera. Ovaj postupak se obično izvodi u specijalizovanim servisima za čišćenje DPF filtera. Tokom ovog postupka, filter se stavlja u peć gde se zagreva na visokoj temperaturi kako bi se izgorele čestice koje su se nakupile u filteru. Nakon toga, filter se ispere kako bi se uklonile preostale čestice.

Također postoji postupak čišćenja DPF filtera koji se naziva "pulsno čišćenje". Ovaj postupak uključuje ubrizgavanje vazduha pod pritiskom u filter kako bi se razbile čestice i uklonile iz filtera. Ovaj postupak je obično brži i jeftiniji od hemijskog čišćenja ili "pečenja" filtera.

© Copyright 2024 Auto servis Radosavljević | Powered by Lucky Web Solutions